Sveikatai, maistui
1.Nuo radikulito,sanarių:
0,5 litro spirito, 0,5 litro medaus, 60 spurgų apynių.
Sumaišyti, 10 parų laikyti tamsioj vietoj.
Vartoti po 40 gramų kasdien.
2.Nuo pervargimo,sušalus
–100 gramų verdančio vandens, medaus, 10 gramų spirito(arba 20 g degtines,konjako ar viskio)
Verdantį vandenį supilti į molinį puodelį, dėti medaus tol, kol tirpsta.Supilti alkoholį, sumaišyti.
Gerti kol neatšalo ir iškart į lova miegot
–Šaukštas medaus, 50 gramų konjako.
Sumaišom burnoj, nuryjam ir į lovą.
Gaminant kosmetinius kremus ir kvepalus vartojama daug vaško. Su vašku daromos kosmetinės ir gydomosios veido kaukės. Kosmetikoje galima rekomenduoti šios sudėties veido kaukes, kremus ir tepalus:
Vaško kaukės: 1. Vaško, medaus ir svogūnų sulčių lygiomis dalimis po 30 g; 2. 6 g vaško, 0,5 g borakso, 27,5 g persikų aliejaus ir 16 g vandens. Šios kaukės minkština veido odą, naikina šlakus, gerina veido odos mitybą.
„Grožio balzamas”. Paimti po 18 g balto vaško ir glicerino, 4 g stearino, 50 g ricinos aliejaus, l g sieros ir 2 lašus rožių aliejaus. Viską sumaišius, pašildyti ant lėtos ugnies, įdėti 100 g medaus. Dar kartą sumaišius, gauname vienalytę masę. Tepant odą šiuo balzamu, ji tampa švelni ir švari.
Kremas odos elastingumui didinti ir veido šlakams naikinti. Paimti lygiomis dalimis (po 10 ar 20 g) vaško, medaus ir baltos lelijos svogūno sulčių. Viską sumaišius, pašildyti emaliuotame inde, kol pasidarys vienalytė masė, po to atvėsinti. Kremas laikomas uždarame indelyje, šaldytuve. Su juo tepti veido odą ryte ir vakare.
Tepalas nuospaudoms naikinti. Paimti 50 g pikio, 30 g vaško ir įpilti vienos citrinos sulčių. Viską sumaišius, pašildyti ant lėtos ugnies. Tepalas laikomas uždarame indelyje. Su tepalu kasdien tepamos storoku sluoksniu nuospaudos, jos bintuojamos ar tvirtinamos leukoplastu. Po kelių dienų nuospaudos, jas išmirkius 2 proc. karštame sodos vandenyje, lengvai pašalinamos.
Medus nuo peršalimo
Liaudies medicina pataria nuo peršalimo ligų gerti pieną (jokiu būdu ne karštą!) su pavasariniu medumi. Apsiginti nuo gripo padės medaus su tarkuotais krienais ar trintais česnakais mišinys (1:1). Pagelbės ir toks receptas: juodajame ridike išpjauti gilią duobutę, užpildyti ją medumi ir, uždengus ridiko gabalėliu, palaikyti 4 valandas šaltai. Atsiradusias sultis vartoti po šaukštą 2-3 kartus per dieną.
Jei skaudą gerklę, šaukštą džiovintų ramunėlių užpilkite stikline verdančio vandens ir, kai nusistovės, perkoškite, pridėkite šaukštą medaus. Šiuo mišiniu skalaukite burną ir gerklę.
Į stiklinę šilto pieno įdėkite šaukštą medaus ir 80 g riebalų. Šį mišinį reikia gerti 2-3 kartus per dieną.
Džiovintų putinų uogų nuoviras, pasaldintas medumi, gelbės ne tik nuo kosulio, bet ir nuo galvos skausmo bei smarkiai užkimus.
Ledai ir saldumynai su medumi
Net ir pradedanti šeimininkė namuose gali pati pasigaminti medaus ledų – tereikia sumaišyti po stiklinę medaus ir grietinėlės bei užšaldyti.
Bitininkai siūlo paprastą būdą, kaip pačioms pasigaminti saldainius “Sofija”. Reikia 200 g medaus, 200 g cukraus, stiklinės pieno (grietinėlės), truputį sviesto ir viską virti, kol šis mišinys patamsės. Tuomet išpilti ant folijos. Kai atvės, supjaustyti.
Nesudėtingas ir medaus su šokoladu karamelės receptas: 90 g medaus, 50 g sviesto, tris plyteles šokolado, po šaukštą cukraus ir vandens gerai sumaišyti ir virti 10 min. Atvėsintą ir išimtą iš indo masę supjaustyti kvadratėliais, pabarstyti smulkintais graikiniais riešutais, įvynioti į celofaną.
Gėrimai
Grogą su medumi pasigaminsime, sumaišę 2 šaukštus medaus, stiklinę romo, vienos citrinos sultis, įdėję 2 gvazdikėlius, cinamono, įpylę šilto vandens. Žiemą tinka patiekti karštą.
Sriuba, kepiniai 3 stiklinių pieno, 50 g makaronų, po šaukštą medaus ir sviesto, truputį druskos (sviestas dedamas sriubai išvirus).
Pieniškai makaronų sriubai išvirti reikės:
Lietinių su medumi tešlai reikės: 3/4 stiklinės miltų, stiklinės pieno arba vandens ir pieno mišinio, dviejų kiaušinių, šaukšto sviesto arba aliejaus, šaukšto cukraus, žiupsnelio druskos, gabalėlio lašinių. Iš pateiktų komponentų paruošti tešlą, prieš tai išlydžius sviestą. Tešla turi būti skysta. Reikia, kad pusvalandį pastovėtų. Tuomet karštą keptuvę ištepti lašinių gabaliuku ir kepti plonus lietinius.
Lietinių įdarui reikės: 3 šaukštų medaus, 50 g razinų, 2 šaukštų kapotų migdolų ar kitų riešutų, šaukšto sviesto. Sumaišyti medų su razinomis bei riešutais ir šiuo mišiniu plonai aptepti lietinius, juos sulankstyti vokeliu ir sudėlioti kepimo popieriumi išklotoje skardelėje. Uždėti kelis gabalėlius sviesto ir skardelę su lietiniais įkišti dešimčiai minučių į karštą orkaitę.
Morkų pyragas
200 g tarkuotų morkų, 150 g cukraus, 300 g miltų, 3 kiaušiniai, 3 šaukštai sviesto, 2 šaukštai aliejaus, šaukštelis kepimo miltelių, 2 bananai.
2 šaukštus cukraus pakepiname sausoje keptuvėje, kol iš tirps, ir išmaišome su 2 šaukštais karšto vandens. Trynius ištriname su likusiu cukrumi, sumaišome su ištirpintu sviestu, aliejumi. Sudedame morkas, su kepimo milteliais sumaišytus miltus ir standžiai išplaktus baltymus. Pusę tešlos sukrečiame į skardą, sudedame griežinėliais supjaustytus bananus ir sukrečiame likusią tešlą. Pyragą kepame 170 laipsnių karštumo orkaitėje apie 40-50 min.
Suvalgius tokio pyrago organizmas gaus daugiau beta karotino negu sugraužus kelias morkas. Bananų įdaras pyragą praturtina kaliu ir magniu. Be to, šis pyragas – geras ląstelienos šaltinis.
Pieno ir migdolų kokteilis
Tai tikras kalcio koncentratas. Organizmui naudingas ir medus (stiprina širdį), imbieras (sušildo), šokoladas (turi vertingų mikroelementų).
1 stiklinė pieno, 2 šaukštai smulkiai kapotų migdolų, 1 šaukštas medaus, pusė šaukštelio tarkuoto imbiero, 1 šaukštas plaktos grietinėlės (gali būti ir purškiama), šaukštelis tarkuoto šokolado.
Medų sumaišome su pienu, suberiame migdolus, imbierą ir maišydami pašildome, kol medus ištirps. Ataušusį mišinį supilame į taurę, užpurškiame grietinėle ir apibarstome šokoladu.
Kepti bananai
Bananuose yra reto mikroelemento mangano, be to, daug kalio, kuris kaitinamas nežūva, todėl galima pasilepinti ir tokiu skanėstu.
4 bananai, 100 g šokolado, 2 šaukštai romo.
Bananus nuplauname, žievę išilgai įpjauname ir truputį praveriame. Šokoladą sulaužome nedideliais gabaliukais. Į pjūvį įdedame po kelis gabaliukus šokolado ir apšlakstome romu.
Kiekvieną bananą suvyniojame į foliją, sudedame į karščiui atsparų indą ir kepame 180 laipsnių karštumo orkaitėje apie 10 min. Skaniausia valgyti karštą. Jei mėgstate, galima apibarstyti dar kokoso drožlėmis ar smulkintais riešutais.
Saksoniškas medaus alus
Šios rūšies alus buvo ypatingai mėgstamas Saksoniškojoj Anglijoj. Tereikia jo paragauti ir bus aišku, dėl ko karalius Alfredas pamiršo pyragaičius. Tai turtingas ir galingas alus, kurį galima gerti praėjus 8 savaitėms po išpilstymo į butelius ar statines. Alus yra maždaug 7 proc. stiprumo.
Pagaminti 4,5 litro tokio alaus reikia:
apie 230 g salyklo ekstrakto
apie 450 g medaus
apie 30 g traiškytų salyklo grūdų
1 valgomasis šaukštas užvirinto stiprių arbatžolių nuoviro
3 arbatiniai šaukšteliai citrinų sulčių
apatinio rūgimo alaus mielių
ir 4,5 l vandens.
Prieš pradedant daryti alų:
a) suaktyvinti alaus mieles bent jau 1h prieš paruošiant visas sudedamąsias dalis alaus darymui;
b) jeigu neturite paruoštų traiškytų salyklo grūdų, pamirkykite grūdus valandą šiltame vandenyje, ir tada sutraiškykite juos su kočėlu;
c) užplikykite puodelyje arbatžoles. Uždenkite ir palikite, kol atvės;
d) išspauskite nurodytą kiekį citrinų sulčių, supilkite jas į puodelį ir laikykite jį uždengtą, kol sultis reikės naudoti.
Eiga:
Dideliame puode reikia užvirti 3 litrus vandens ir palengva maišant supilti į jį salyklo ekstraktą. Maišyti tol, kol šis ištirps. Tuomet sudėti sutraiškytus salyklo grūdus. Puodą uždengti ir virti 15 min. Po to sudėti medų ir vėl maišyti, kol medus ištirps. Puodą vėl uždengti ir virinti dar 10 min. Tada nukelti puodą nuo ugnies ir leisti mišiniui atvėsti. Jam atvėsus, sukošti pagamintą misą į statinę ir uždengti. Nugriebti priemaišas. Po to reikia sudėti suaktyvintas alaus mieles, nukoštą atšalusį arbatos nuovirą bei citrinų sultis. Pripilti šalto vandens tiek, kad gautųsi norimas pagaminti alaus kiekis. Iki statinės viršaus kraštų palikti apie 5 – 10 cm, kad užtektų vietos putojimui. Uždengti ir patalpinti kur nors šiltai, kad alus fermentuotųsi (ideali yra 18° C temp.). Per 7 – 12 dienų fermentacija baigsis. Tuomet alų supilstyti į butelius ar statines.
Nauji komentarai