Terminis apdorojimas
TERMINIO APDOROJIMO ĮTAKA MEDAUS KOKYBEI
Algirdas Amšiejus1, Honorata Danilčenko1, Elvyra Jarienė1, Maria Jeznach2, Jurgita Kulaitienė1
1Agronomijos fakultetas, Lietuvos žemės ūkio universitetas
Studentų g. 11 LT-53361 Akademija, Kauno r.
tel. (8~37) 75 22 65; el. paštas: aa@lzuu.lt; honorata.danilcenko@lzuu.lt
2Žmogaus mitybos ir vartojimo mokslo fakultetas, Varšuvos gamtos mokslų universitetas
Nowoursynowska 159, PL-02-776, Varšuva
Santrauka. Vartotojai dažniausiai pirmenybę teikia skystam ir aukso spalvos medui. Susikristalizavusiam medui suskystinti buvo panaudotas MELITHERM aparatas. Lietuvos ir Lenkijos gyventojų apklausa apie medų parodė, kad paklausesnis yra aukso spalvos (46 proc.) ir skystas (84 proc.) medus. Dažniausiai perkamas liepų (34 proc.) ir poliflorinis medus, mažiausiai mėgstamas – lipčiaus. Taigi šio darbo tikslas – įvertinti vartotojų nuomonę apie medaus populiarumą ir ištirti MELITHERM aparatu termiškai apdoroto medaus kokybę.
Tyrimams pasirinktos penkios augalų žiedų medaus rūšys – liepų, aviečių, grikių, esparceto ir miško. Iš Algirdo Amšiejaus bityno (Kauno r.) bitės buvo vežamos į skirtingas girininkijas. Specialiu lengvuoju krovininiu automobiliu rinkti nektaro šeimomis jos buvo pervežamos paryčiui. Medaus kokybinių rodiklių tyrimai atlikti 2008–2009 m. Lietuvos žemės ūkio universiteto Sodininkystės ir daržininkystės katedros Maisto technologijų bei Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo Kauno teritorijos instituto laboratorijose.
Atlikus tyrimų analizę nustatyta, kad visuose tirtuose medaus mėginiuose, ištirpintuose MELITHERM aparatu, drėgmės buvo mažiau nei nekaitintuose. Liepų ir grikių meduje diastazės aktyvumas išliko nepakitęs nei iki termiškai apdorojant, nei termiškai apdorojus, o esparceto ir miško meduje padidėjo. Palyginus įvairių rūšių medų iki tirpinant ir ištirpinus, labiausiai HMF kiekis sumažėjo esparceto meduje. Daugiau…
Nauji komentarai