Bitininkystės problemos
Laikas
atsisakyti seno požiūrio
Pastaruoju metu nemažai rašoma apie bitininkystės problemas, apie bičių
produktus bei bitininkystės verslo tendencijas. Gaila tik kad straipsnių
autoriai neranda pakankamai laiko išnagrinėt šios temos, remiasi gana
tendencingom nuomonėm bei spėlionėm o ne faktais, statistiniais duomenimis ir
ekonomikos dėsniais. Štai keli tokių šabloninių straipsnių pavyzdžiai -
Linos NAVICKAITĖS
"Saldus, bet rizikingas verslas" ("Kauno diena",
2006 m. rugpjūčio 03 d.,
http://www.kaunodiena.lt/lt/?id=6&aid=39731), Arūno Milašiaus "Stichinė
nelaimė - medaus per daug" ("Verslo žinios", 2006-09-08). Juose, kaip ir
daugelyje kitų
panašių straipsnių, kaip pagrindinės Lietuvos bitininkų bėdos nurodomos
šios:
-
medaus importas
-
kinietiškas medus
-
medaus kainų kritimas
-
mažas medaus suvartojimo
rodiklis
-
gamybos sąnaudų didėjimas
-
produkcijos realizacijos
problemos
-
medaus kaitinimas
Stebina tai, kad net
aukščiausio lygio bitininkų atstovai daro vieną iš esminių klaidų - kaip
pagrindinę medaus kainų mažėjimo priežastį nurodo medaus importą arba
net konkrečiai kinietišką medų, tokiu būdu darydami milžinišką žalą Lietuvos
bitininkystei. Klausiate kodėl? Pabandysiu paaiškinti.
Dalis tiesos, aišku, šiuose teiginiuose yra. Į Lietuvą tikrai įvežama apie
30 - 90 t medaus per metus, kurio didesnė dalis reeksportuojama. Na bet vietinio surenkama 4 - 6 tūkst. t (čia
kukliausiais paskaičiavimais), tad įvežtinis sudaro tik nedidelę
dalelę Lietuvoje suvartojamo medaus. Kinietiško medaus Lietuvos rinkoje, bent
jau paskutinius 5 metus, iš vis nebuvo, (na gal koks studentas ar turistas
sloiką kitą ir parsivežė), bet jeigu
autoritetingi asmenys sako, kad įveža - kaip gi nepatikėsi. Bet tai dar tik pusė bėdos.
Pirkėjai dabar keičiasi, ateina nauja civilizuotų vartotojų karta, kuriems
ne itin rūpi, iš kur medus atsiranda, jie tik nori tikėti, kad tai geras
produktas. O čia tau prašom - bitininkai kalba apie importinį, kinietišką,
"iš visų pasviečių suvežtą" medų (kai kurie nuėjo dar toliau - ėmė gąsdinti meduje atsirandančiais kancerogenais
bei kiekviena galima proga pulti "vieną kauniečių firmą", superkančią
bei platinančią Lietuvos bitininkų produkciją), visom prieinamom
priemonėm aiškina, kaip atpažinti GERĄ medų nuo BLOGO (paprastai geras
medus būna tik iš jų bitynų, o blogas arba bent jau nepatikimas - visas
kitas medus), kaip tragiškai veikia
medų šildymas ir tiki, kad taip padeda žmonėms. O gal patys sau atrodo labai
gudrūs. Bet rezultatai rodo ką kitą: iš visos tos beletristikos pirkėjo
sąmonėje užsifiksuoja dažniausiai tik tai, kad medus GALI būti ir BLOGAS,
praradęs visas savo savybes, vos ne nuodas, kad reikia specialių žinių norint įsigyti ir vartoti bitininkystės
produktus, kad medus naudojamas tik kaip vaistas ir pan. Rezultatas aiškus - medus
neperkamas arba pirkimui specialiai ruošiamasi, kas taip pat mažina
vartojimą. Na o mažėjant vartojimui dėl paskutinių klientų vyksta dar
aršesnė kova, krenta kainos, kurios šiuo metu ir taip jau žemesnės už
savikainą (skaičiuojant savikainą reikia įskaičiuot ir savo darbo vertę, ką
bitininkai dažniausiai pamiršta arba savo darbo nesugeba įvertinti). Beje, ir kainų kritimą lėmė toli gražu ne
importinis medus, kai kad dažnai teigiama, o ekonominės priežastys bei
vietiniai "gudruoliai". Schema labai paprasta - sakykim vienais metais
medaus supirkimo (urmu) kaina - 10 Lt/kg, mažmeninė -20 Lt/kg. Kadangi retas
bitininkas pardavimą vertina kaip rimtą darbą, o į prekybininkus žvelgia su
panieka (spekuliantai, išnaudotojai, siurbėlės ir pan.), randa "saliamonišką" sprendimą - išparduosiu po 15 Lt/kg, vis
mažesnis nuostolis, savo parduodu, man užteks, laikysiu daugiau bičių ir tt.
Prekeivis irgi nori gyvent, jis taip pat priverstas mažint kainą. Ne tik
pardavimo, bet ir pirkimo., nes kitaip bankrutuotų. Na o kitais metais
kainos jau taip lengvai nepakelsi, pardavimo kaina lieka 15 Lt/kg, o
supirkimo - jau tik 7,50 Lt/kg. Ką gi daro "saliamonai"? Ogi panaudoja
pernykštę schemą, pardavimui renkasi aukso vidurį - po 10 Lt/kg ir apkaltina
"spekuliantus" kainų kritimu, medaus importavimu bei visom kitom nuodėmėm.
Dar metai ir prašom - supirkimas 5 Lt/kg, pardavimas - 10 Lt/kg. "Gudruolis"
eina senu keliu, tik ar toli nueis, juo labiau kad kuro, medžiagų kainos
nenumaldomai kyla. Kartais taip ir norisi paklausti, ar dar daug skylių
dirže liko? (Aš pats prieš kelis metus skaičiavau prognozuojamą medaus
savikainą panaudojant pažangiausias technologijas idealiom sąlygom - gavosi,
priklausomai nuo kai kurių faktorių, 5,5 - 6,5 Lt/kg su sąlyga, kad šeima
duoda blogais metais ne mažiau 70 kg prekinio medaus plius kiti produktai
pagal normas. Bitininko dalis - 2,5 Lt/kg, metinis uždarbis - 30 - 50 tūkst.
Lt priklausomai nuo kvalifikacijos. 2006 m. medaus supirkimo kaina - 4 -4,5
Lt/kg, be to dalis profesionalių bitininkų nežino, kiek iš tikro kainuoja
jų žinios ir darbas).
Tai, aišku supaprastinta schema, bet iš esmės teisinga. Yra dar keletas
veiksnių, artimiausiu metu turėsiančių įtakos prekybai medumi. Kaip žinote,
ES skiriamas ypatingas dėmesys maisto produktų saugumui užtikrinti, kokybės
kontrolės schemos seka produkto kelią "nuo lauko iki stalo", tad su laiku
nebeliks sanitarijos sąlygų neatitinkančiais būdais bei priemonėm surenkamo, paruošiamo
bei platinamo medaus. Ūkininkams, kaip ir kitiems gamintojams, taip pat galioja
Medaus techninis
reglamentas
ir, nors daug kas jį kritikuoja, norėdami toliau prekiauti visi privalės
laikytis reglamento nuostatų bei kitų su juo susijusių teisės aktų. Tai,
aišku, didelės papildomos išlaidos, bet mes ES nariai, tad negalėsim amžinai
gyventi kaip kokie murziai.
Dar norėčiau atkreipti dėmesį, kad nors šildomas medus ir praranda dalį savo
savybių, bet tai kelis kartus padidina jo vartojimą, todėl pasaulyje
daugiausiai parduodama skysto, nesusicukravusio medaus, kuris dažniausiai
gaunamas medų itin kruopščiai filtruojant bei pagal specialią programą
termiškai apdorojant. Paprastai laikomasi nuomonės, kad toks medus yra
maisto produktas, skirtas kasdieniniam vartojimui, be to labai skanus ir
labai naudingas organizmui.
Baigdamas norėčiau pasiūlyti visiems bitininkams priimti kelias nuostatas,
kurios padėtų išlaikyti bitininkystę kaip pelningą žemės ūkio šaką:
-
niekada nepriimkit
"saliamoniško" sprendimo (žr. aukščiau), naudokitės vakariečių patirtimi,
kai kiek įmanoma daugiau medaus parduodama mažmenine kaina, o likutis -
urmu;
-
medus yra sveikas
maistas, bet kokiam pavidale geresnis už kitus saldiklius, o ne kažkokie
stebuklingi vaistai, kuriuos dar reikia mokėti vartoti;
-
importinis
medus nedaro tiek įtakos Lietuvos rinkai, kad verstume pirkėjus abejoti savo
sugebėjimu nusipirkti medaus;
-
kalbos apie medaus
šildymą bei falsifikavimą itin žalingos bitininkystės plėtojimui nes mažina
bendrą medaus suvartojimą;
-
pardavimas yra
darbas, už kurį reikia mokėti;
-
lobizmas taip pat darbas,
nemokamai nieks nesirūpins palankių visiems bitininkams teisės aktų priėmimu arba
tas užtruks labai ilgai ;
-
reik atmint, kad daugelis
teiginių apie bičių produktus, kuriuos Jūs žinote nuo seno, iš tikro gali
būti neteisingi , tad prieš ką nors teigdami devynis kartus matuokit (pvz. teigiama, kad kietai susikristalizavęs medus su
baltais gliukozės ruoželiais ant stiklainio - gero medaus požymis, iš tikro
ir iki visiško skystumo atitirpintas medus taip kristalizuojasi, o iki kūno
temperatūros sušildytas ir išfasuotas medus savo savybių praktiškai
nepraranda, bet lieka košės pavidalo)
-
baigiasi laikai, kai
bitininkas turėjo būt ir kroviku, ir vairuotoju, ir sukėju, ir
fasuotoju, be to dar ir geru vadybininku. Naudodami šiuolaikines
technologijas, 3-4 profesionalūs bitininkai gali užtikrinti stambios
bitininkystės įmonės pelningą veiklą (jei atlieka tik bitininko darbą)
bei aprūpinti darbu dar tuziną kitą įprastų profesijų žmonių
(vadybininkų, fasuotojų, pagalbinių darbininkų ir kt.). Gyvenimo tempas
toks, kad visų darbų pats gerai nebepadarysi, o pagal skaičiavimus 1
bitininkas efektyviausiai išnaudoja savo profesines žinias, kai kartu su juo
dirba: 0,05 profesionalus įmonės vadovas, 0,05 buhalteris, 0,15
profesionalus vadybininkas, 2,2 pagalbiniai darbininkai (tik nereikia žmonių
pjaustyt). Aišku, šie santykiai teoriniai, bet pagal juos galima susidaryti
pelningos bitininkystės įmonės bendrą vaizdą.
Dar norėčiau
pateikti vieno iš sumaniausių bitininkystės verslo atstovų, S.Uselio, mintis:
<...> Lietuviai noriai perka ir negaili pinigų medui, tačiau tik kaip
vaistui. Vidutiniškai vienas šalies gyventojas per metus suvartoja
vos apie 400 gramų medaus.
<...> užsienyje lietuviškas medus prilyginamas atgabentam iš
Kinijos, Indijos ar Brazilijos ir superkamas labai mažomis kainomis.
Patekti į kitų šalių rinkas nėra lengva, nes ten, kaip, beje, ir
mūsų šalyje, susiklostė tokia tendencija, kad pats geriausias medus
yra tas, kuris užaugintas toje šalyje <...>
Lietuvos bitynuose dar naudojamos pasenusios technologijos.
Užsienyje kolegos per valandą sutvarko tris bičių šeimas, o mūsų
šalyje - vos vieną šeimą. Investicijos būtinos ir patalpoms, kur
apdorojamas medus. Pinigai nėra pagrindinė problema. Svarbiausia -
noras tobulėti ir šviestis. Šioje srityje mums labai praverstų
šalies valdžios pagalba ir iniciatyva mokyti bitininkus, kaip dirbti
našiau.
Visuomenės informavimo
priemonėse atsirandant itin daug samprotavimų apie bitininkystės būklę Lietuvoje,
kyla įvairių neaiškumų bei spekuliacijų šia tema. Todėl
kreipėmės į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą
(VMVT), kaip kompetentingą organizaciją, kad padėtų atsakyti į
kelis dažniausiai užduodamus klausimus:
-
kiek į Lietuvą yra importuojama medaus ir iš kokių šalių;
-
ar teisybė, kad dideli medaus kiekiai importuojami iš Kinijos;
-
ar ūkininkams, patiems fasuojantiems medų ir tiekiantiems prekybos
tinklams, galioja LR Maisto Įstatymas ir Medaus techninis reglamentas (sklinda
kalbos, kad fasuojant ir realizuojant iki 4 t medaus per metus nustatyti (taikomi)
kitokie specialūs maisto saugos, kokybės, maisto tvarkymo ir pateikimo į rinką
higienos bei kontrolės, rizikos veiksnių analizės ir valdymo sistemos diegimo
maisto tvarkymo vietose privalomieji reikalavimai, jei taip, tai kokius);
-
ar visi medų į rinką tiekiantys asmenys ir įmonės turi maisto tvarkymo
subjekto patvirtinimo pažymėjimus;
-
kokios priemonės taikomos, kad gamintojai, perdirbėjai ir pardavėjai (galutiniai)
laikytųsi LR Maisto Įstatymo nuostatų bei parduotų tik teisėtai pagamintą,
teisės aktų reikalavimus bei deklaruojamus standartus atitinkančią
bitininkystės produkciją;
-
ar yra geros higienos praktikos taisyklės bitininkystės produkcijos
tvarkymui;
-
dalis didžiuosiuose prekybos centruose parduodamo medaus neatitinka netgi
Lietuvos higienos normos HN 119:2002 "Maisto produktų ženklinimas" reikalavimų,
ar tai reiškia, kad platinama neteisėtai pagaminta produkcija;
-
kokia atsakomybė už neteisėtai pagamintos produkcijos platinimą;
-
ar tiesa, kad už pažeidimus nubaudžiami tik pavieniai turgeliuose
prekiaujantys bitininkai, o per prekybos tinklus produkciją realizuojantys
asmenys patikrinimų išvengia;
Į pateiktus klausimus atsakymus atsiuntė p.
Daiva Švelnienė,
Maisto skyriaus vedėjo pavaduotoja - vyriausioji veterinarijos gydytoja,
valstybinė veterinarijos inspektorė:
1.kiek į Lietuvą yra importuojama medaus ir iš kokių šalių;
Vadovaujantis Pasienio ir transporto valstybinės veterinarijos duomenimis šiais
metais (nuo 2006.01- 09.11 d.) į Lietuvą importuota tik 1 medaus siunta (19,140
kg) iš Ukrainos liepos mėn.
2.
ar teisybė, kad dideli medaus kiekiai importuojami iš Kinijos;
Šiais metais
(2006) neįvežta.
3.
ar ūkininkams, patiems fasuojantiems medų ir tiekiantiems prekybos
tinklams, galioja LR Maisto Įstatymas ir Medaus techninis reglamentas (sklinda
kalbos, kad fasuojant ir realizuojant iki 4 t medaus per metus nustatyti
(taikomi) kitokie specialūs maisto saugos, kokybės, maisto tvarkymo ir pateikimo
į rinką higienos bei kontrolės, rizikos veiksnių analizės ir valdymo sistemos
diegimo maisto tvarkymo vietose privalomieji reikalavimai, jei taip, tai
kokius);
Maisto įstatymas galioja visiems maistą tvarkantiems subjektams.
Šiuo metu bitininkystės produktai turi būti tvarkomi ir jų kontrolė atliekama
vadovaujantis 2005 m. kovo 18 d. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
direktoriaus įsakymu Nr. B1-180 patvirtintais Bitynų, bitininkystės produktų ir
bičių užkrečiamųjų ligų kontrolės reikalavimais. Bitynai turi turėti Bityno
pasą. Bityno pasus išduoda ir registruoja (Bityno pasų registravimo žurnale)
apskričių, miestų, rajonų valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos gavusios
bityno savininko ar atsakingo asmens prašymą ir, kai atlikus patikrinimą,
nustatoma, kad jis atitinka privalomuosius reikalavimus. Bityno pase turi būti
nurodyti duomenys apie bityną, laboratorinių tyrimų rezultatai, taikytos gydymo
ir profilaktikos priemonės, bičių judėjimo duomenys, informacija apie
bitininkystės produktus, kenksmingų medžiagų ir medžiagų liekanų bitininkystės
produktuose nustatymas. Bitininkystės produktai turi būti gaminami, perdirbami,
laikomi vadovaujantis 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos
reglamento (EB) Nr. 852/2004 dėl maisto produktų higienos reikalavimais,
kurie taikomi pirminei gamybai bei nustatytais Lietuvos higienos normoje HN
15:2005 Maisto higiena (Žin., 2005, Nr. 110-4023). Visi bitininkystės
produktus į rinką tiekiantys subjektai turi užtikrinti, kad visuose tvarkymo
etapuose bitininkystės produktai būtų apsaugoti nuo užteršimo. Medus turi būti
tiriamas pagal Medaus techninį reglamentą, patvirtintą žemės ūkio ministro 2003
m. rugpjūčio 12 d. įsakymu Nr. 3D-333 (Žin., 81(1)-3714). Šiame reglamente
nustatyti ir specialieji medaus ženklinimo reikalavimai.
4.ar visi medų į rinką tiekiantys
asmenys ir įmonės turi maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimus;
Maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimai išduodami
sandėliams, pakavimo įmonėms ir kt. vadovaujantis 2005 m. gruodžio 29 d.
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus įsakymu Nr. B1-727
patvirtintais Maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo reikalavimais (Žin., 2005,
Nr. 153-5668). Bitynui yra išduodamas Bityno pasas.
5.kokios priemonės taikomos, kad gamintojai, perdirbėjai ir pardavėjai
(galutiniai) laikytųsi LR Maisto Įstatymo nuostatų bei parduotų tik teisėtai
pagamintą, teisės aktų reikalavimus bei deklaruojamus standartus atitinkančią
bitininkystės produkciją;
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba įstatymų ir kitų
teisės aktų nustatyta tvarka atlieka valstybinę maisto kontrolę tikrina, kad
tiekiami rinkai maisto produktai būtų saugūs, kokybiški, teisingai paženklinti
ir atitiktų teisės aktų reikalavimus. Nustačius, kad maisto tvarkymo subjektai
nesilaiko privalomųjų reikalavimų yra taikomos rinkos ribojimo priemonės,
administracinės nuobaudos.
6.ar yra geros higienos praktikos taisyklės bitininkystės produkcijos
tvarkymui;
Šiuo metu nėra parengtų geros higienos praktiko taisyklių
bitininkystės produktams. Higienos praktikos taisykles rengia ir tobulina maisto
verslo atstovai (maisto įmonių asociacijos, technikos komitetai, konsultacinės
firmos ir kt.).
7.dalis didžiuosiuose prekybos centruose parduodamo medaus neatitinka netgi
Lietuvos higienos normos HN 119:2002 "Maisto produktų ženklinimas" reikalavimų,
ar tai reiškia, kad platinama neteisėtai pagaminta produkcija;
Jei nustatoma ženklinimo
pažeidimų, tai nereiškia, kad produktai pagaminti neteisėtai.
8.kokia atsakomybė už
neteisėtai pagamintos produkcijos platinimą;
Atsakomybė taikoma pagal
Administracinio teisės pažeidimo kodekso reikalavimus
9.ar tiesa, kad už pažeidimus nubaudžiami tik pavieniai turgeliuose
prekiaujantys bitininkai, o per prekybos tinklus produkciją realizuojantys
asmenys patikrinimų išvengia;
Visiems maisto tvarkymo subjektams taikoma atsakomybė teisės
aktų nustatyta tvarka. Patikrinimai atliekami pagal nustatytus valstybinės
kontrolės planus bei dėl vartotojų skundų, kitų institucijų ir organizacijų
pranešimų, kai įtariama, jog nesilaikoma teisės aktų reikalavimų.
Taigi iš atsakymų aiškiai matosi, kad į Lietuvą importuojama tiek mažai medaus,
kad jis jokiu būdu negali sudaryti konkurencijos lietuviškam. Reiškia, nėra ko
kaltinti kiniečių, viskas, kas vyksta medaus rinkoje - vietinių veikėjų
nuopelnas.
Būtų labai malonu ir naudinga, jeigu Jūs rastumėt laiko pareikšti savo nuomone.
* - LBS - Lietuvos bitininkų sąjunga
Tautvydas Bloznelis |