Nauji komentarai

Kategorijos

Archyvai

Hey.lt - Interneto reitingai, lankomumo statistika, lankytojų skaitliukai
Paremkite svetainę SMS žinute
Arba rinkdamiesi serveriai.lt paslaugas , pasinaudoję žemiau esančia nuoroda. Padarysit gerą darbą ir dar nuolaidą gausit. hostingas su 10% nuolaida Dedikuoti.lt serveriai Domenai už 25 Lt

Žiedadulkės

Paruošimas

 Medaus paruošimas

 Natūralus medus – tai bičių surinktas ir perdirbtas nektaras bei lipčius. Pagal kilmę būna vienarūšis (monoflorinis) – blindžių, grikių, liepų ir daugiarūšis (poliflorinis) – sodų, pievų, miškų. Žmogui vertingesni yra daugiarūšiai, ypač spygliuočių lipčiniai medūs. Juose daugiau retesnių junginių.
Kiekviena natfiralaus medaus rūšis turi specifinį kvapą tų augalų, iš kurių surinktas nektaras. Medus turi aitroką skonį. Jo spalva – nuo šviesiai geltonos iki tamsiai rudos – dažniausiai priklauso nuo geležies junginių ir metų.  Respublikoje vyrauja gintarinės spalvos medus.
Natūralaus bičių medaus orientacinė charakteristika:
vandeningumas – ne daugiau kaip 21,0%;
invertuotų cukrų suma – ne mažiau kaip 79,0%;
leidžiama sacharozės iki 7,0%;
pelenų – 0,1 g/kg;
gyvybingumo rodiklis – diastazė – ne mažesnė kaip 5;
mastė(esant 20′C ir 20% vandeningumui – 1,42.
Subrendusi medų, tai yra turintį apie 20% vandens, bitės uždengia korių narveliuose. Skystas išsilaiko per žiemą ir ilgiau. Sukti tinka koriai, kuriuose bent du trečdaliai akelių uždengta. Nedengtas medus rūgsta, naudotinas greičiau.
Geriausia išsukti šiltą medų, tai yra tik ką išėmus iš avilių.  Prieš sukimą korių narveliai atidengiami šukomis,  peiliais ar kitokiais įrankiais.

Šakutės Peiliai
Elektrinis peilis El. gremžtukas

  Atidengiamą korį reikia patogiai pasidėti.  Patyrę bitininkai tam turi specialius stalus. Pradedančiajam labai nesunku pasigaminti bent stovelį.  Koriams nešiotii reikalinga bet kokios konstrukcijos dėžutė .  Jos gale įrengus lakutę, o dugne įmontavus bitinę tvorelę, dėžutė pasidaro universali – darbo, spietinė ir koštuvas bitėms.

Atakiavimo dubuo Atakiavimo stalas
Rankinis medsukis Elektrinis medsukis

Medus iš korių išsukamas įvairių konstrukcijų medsukiais . Prieš darbą jį reikia išplauti kaip ir kitas priemones, naudotinas medui. .Medus ir bitės mėsta švarą.  Plaunama karštu sodos tirpalu ir džiovinama saulėje.  Patalpa turi būti šviesi, be pašalinių kvapų ir sandari, kad į ją nepatektų bitės.  Patartina lango viduje įmontuoti bičių surinktuvą.  Bitės stiklu lipa į viršų, pro išleistuvės elastingų juostelių vartelius  išlenda, o sugrižti negali, nes juostelės susispaudžia.  Galimas ir kitoks įrenginys, reikia pasižvalgyti pas patyrusius bitininkus.
Medaus rėmai surūšiuojami pagal svorį, kad medsukyje priešpriešais patektų panašaus svorio: sukant mažiau vibruoja medusukis.  Rėmai, atidengus korius, statomi į medsukį taip, kad apatinė rėmo dalis būtų nukreipta sukimosi kryptimi.  Taip įstačius, mažiau žalojamas korys, truputi geriau teka medus.  Medsukio rankena sukama lėtai, kol iš narveliq išteka didesnė medaus dalis.  Po to rėmai iškeliami, apverčiami kita puse ir vėl sukama. Medsukiuose su pasukamom kasetėm rėmų iškelti nereikia, jie apsukami su kasetėmis, kaip įrengta.  Dabar medsukis sukamas greitai, iki 300 kartų per minutę kasečių apsisukimų, kad ištekėtų visas medus.  Po to gražinama pirmoji korio pusė, ir baigiama sukti taip pat greitai.  Tiesa, lėčiau reikia sukti šviesius, neseniai pasiųtus korius.
Medus teka į pastatytą indą pro koštuvą.  Geriausia iš karto leisti į tą indą, kuriame numatoma medų laikyti.
Po 1-2 dienų į paviršių iškyla smulkūs vaškynėliai, kurie nugriebiami ir naudojami kramtymui.  Medus sandariai uždaromas.
Geriausia tara – stiklinė.  Didesniems kiekiams gali būti naudojami bidonai, pagaminti iš nikeliuoto arba baltos skardos aliuminio, nesmalingo medžio kubilėliai, molinės puodynės, specialūs plastmasiniai indeliai.  Laikyti medų reikia sausoje, švarioje, vėsioje patalpoje.  Joje negaii būti pašalinių (benzino, žibalo) kvapų.  Medus greitai sugeria kvapus ir garus.
Susikristalizavusį išsuktą medų lengviau laikyti ir transportuoti.  Todėl kristalizavimasis – normalus ir pageidautinas reiškinys. Į mažus indelius medus fasuojamas, kol skystas.  Juo daugiau meduje gliukozės, tuo greičiau jis kristalizuojasi.  Kristalizacijos greitis priklauso nuo to, kiek yra pirminių kristalų – kuo jų daugiau, tuo greičiau kristalizuojasi.  Išsukto medaus kristalizavimąsi greitina gerai sutrintas senas (susicukravęs) medus – dedama po gramą kilogramui išsukto medaus. Įdėjus kristalų, medus gerai permaigomas.  Vientisa kristalizacija rodo, kad medus geras, subrendęs.  Susikristalizavęs, gerai uždarytas medus kokybės nepraranda daugelį metų.

Pagal J.Straigis “Ką gali bičių šeima”

Komentuoti